Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий
CallBack
Кошик

Як вивести постільних клопів з матраца?

Клопи в матрацах – прерогатива не тільки недорогих хостелів. Ці паразити цілком можуть з'явитися і в квартирі благополучної сім'ї. Їх може занести домашній вихованець з вулиці або навіть самі домочадці. Також нерідко комахи проникають в житло від сусідів через вікна і вентиляційні шахти. А оскільки розмножуються вони досить швидко, то дуже скоро їхня наявність буде заважати повноцінному нічному відпочинку. Клопи часто обирають місцем свого проживання матрац, адже він знаходиться у безпосередній близькості до людського тіла – джерела їхнього харчування. Крім того, часто матрац залишається відносно спокійним місцем для життя, його місяцями ніхто не рухає з місця. Розглянемо нижче, що ж робити, якщо до вас підселилися такі небажані сусіди .

Ці комахи дуже маленькі, до того ж спритні і намагаються ховатися від людських очей. Тому вдень їх помітити практично неможливо. Явними ознаками наявності паразитів стають:

  • сліди від укусів на шкірі – мають вигляд великих червоних плям, що безперервно зудять; хоботок клопа дуже короткий, і йому доводиться робити кілька проколів, на відміну від комарів;
  • неприємний запах, який чітко можна почути, наблизившись до ліжка;
  • дрібне сміття у вигляді світлої трухи і крихт, що у великій кількості накопичуються на швах матраца.

Варто відзначити, що ліжко – не єдине місце проживання цих паразитів. Якщо ви бачите характерні укуси, але інших ознак немає, значить клопи живуть в іншому місці приміщення, а вночі приходять на «бенкет». Якщо вам вдалося вибрати матрац з щільною тканиною чохла – у них просто не вийде оселитися всередині, оскільки і тіло клопа, і його личинки значно більші за отвори в плетінні щільної тканини. Гнізда комах можуть бути також в м'якій оббивці крісел, стільців, диванів, за картинами, у важкодоступних місцях за меблями.

Попереднє очищення матраца

Вивести клопів з матраца – процес трудомісткий, але за належного підходу досить результативний. Якщо ви виявили сліди життєдіяльності паразитів у вашому ліжку, насамперед слід зняти постільну білизну, а також по можливості обшивку матраца, і гарненько випрати їх при високих температурах, пропрасувати. Обов'язково вивчіть бирку чохла, адже деякі тканини не можна піддавати обробці при високих температурах. Якщо не вийде випрати постіль при температурі від 60 градусів – доведеться розглядати інші варіанти обробки.

Далі бажано відсунути і розібрати ліжко. Як говорилося вище, притулком для гнізд можуть бути і меблі, й інші важкодоступні місця. Ретельно пропилососьте всі частини ліжка, а також поверхні, до яких немає доступу під час звичайного прибирання. Якщо ваша модель матраца дозволяє розібрати його, пропилососьте також усі шари. Потім запакуйте матрац в поліетилен і відправте на подальшу обробку, яку можуть виконати фахівці або ви самі.

Протипаразитарна обробка

Навіть такого ретельного прибирання буде недостатньо, щоб позбутися непрошених гостей. Вбити личинок і комах, що ховаються, можна декількома способами. Найдієвіший – це викликати фахівців санітарно-епідеміологічної служби, які оброблять не тільки ліжко, але і всю квартиру. Якщо немає такої можливості – вдаються до народних методів:

  • обробка матраца і можливих місць проживання сумішшю оцту і нашатирного спирту;
  • обробка спеціальними засобами для боротьби з паразитами, які можна придбати в магазинах;
  • термообробка парою або морозом.

Якщо ви вибрали обробку нашатирним спиртом або спеціальними засобами – проводите її в кілька етапів, адже за один раз знищити всіх паразитів та їх личинки навряд чи вийде. Також врахуйте, що якщо крім матраца (який слід винести і обробляти на вулиці або в ізольованому приміщенні) є інші осередки розмноження безпосередньо в квартирі – самостійна протипаразитарна обробка буде малоефективною. Комахи просто переселяться в інші місця.

Клопи чутливі як до високих температур, так і до низьких. Якщо ви проводите дезінфекцію в зимову пору року, можна винести матрац на мороз і залишити там на добу (температура повинна бути не вище -15 °С ). Потім виріб потрібно ретельно вибити, щоб видалити замерзлих клопів і залишки личинок. Також ефективним засобом проти цих шкідливих комах є гаряча обробка парою. Однак попередньо обов'язково вивчіть інструкцію по догляду за виробом, деяким наповнювачам такий вплив може нашкодити.

Часто кращим рішенням для боротьби з клопами буде придбання нового матраца замість старого. Це позбавить вас від клопоту з поетапною обробкою, крім того – сучасні моделі виготовляють із щільними чохлами, крізь які складно пробратися паразитам.

Повідомити про помилку
Повідомлення про помилку
Сховати форму