Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий
CallBack
Кошик

Як часто потрібно змінювати постільну білизну?

Від якості постільних приналежностей, їхнього складу і зручності багато в чому залежить і комфорт нічного відпочинку. Однак також важливою є чистота білизни. Існує маса посібників для господинь, де наводяться поради, як часто потрібно змінювати постіль. Однак, забігаючи наперед, варто зазначити, що єдиного правильного терміну зміни немає. Це залежить від безлічі факторів, серед яких:

  • скільки людина спить в ліжку;
  • схильний користувач до потіння чи ні;
  • чи бувають у ліжку домашні тварини;
  • чи є у користувача алергії та інші хронічні захворювання;
  • чи використовується піжама під час сну.

За різними рекомендаціями зміна постільної білизни повинна проводитися раз на 1-2 тижні. Однак є безліч факторів, які дозволяють робити це рідше або частіше. Тож єдиною правильною відповіддю тут буде – у міру забруднення. Головне – стежити за станом простирадел, наволочок, підковдр.

Чому постільна білизна потребує частої зміни?

Крім того, що чиста постільна білизна просто приємна і сприяє повноцінному відпочинку та глибокому сну, є і більш важливі аргументи, щоб стежити за її станом. Під час сну кожна людина пітніє. Вологість, температура, залишки ороговілих клітин людської шкіри сприяють розвитку бактерій, вірусів, інших мікроорганізмів. Вони можуть провокувати проблеми з диханням, шкірою, а також розвиток різних хвороб за рахунок пригнічення імунітету. Крім того, продукти життєдіяльності – це відмінне середовище для розмноження постільного кліща. Людям зі схильністю до алергічних реакцій, а також з астмою та іншими захворюваннями органів дихання рекомендується міняти комплект раз на 2-3 дні.

Більш часту зміну приладдя потрібно проводити і в тому випадку, якщо ви спите без одягу – приблизно раз на тиждень. Тут все просто: якщо ви спите в піжамі, то велика частина поту залишається на ній, а якщо без – все вбирають простирадла і підковдри.

Під час застуди, інфекційних та інших захворювань, які супроводжуються підвищеною температурою, також бажано міняти постіль раз на 2-3 дні. А після одужання обов'язково застелити чисту, щоб залишки вірусу не спровокували рецидив.

Якщо мова йде про односпальні ліжка з полуторним або одинарним набором, його потрібно міняти мінімум раз на два тижні. Якщо ліжко використовується двома людьми – не рідше одного разу на тиждень. Більш частий графік слід розглядати якщо ви:

  • проводите багато часу в ліжку – через звичку або стан здоров'я;
  • приймаєте їжу в ліжку;
  • любите відпочивати разом з дітьми, тваринами.

Найшвидше брудняться наволочки, потім простирадла, після них – підковдри. Деякі господині звикли міняти комплект у міру забруднення: наприклад, наволочки і простирадла раз на тиждень, підковдру раз на 2 тижні. Це справа суто індивідуальна. Але оскільки більшість з нас користується пральними машинками, доцільно змінити одразу весь комплект. Так не доведеться спати на розрізненій білизні, до того ж її колір буде сходити рівномірно.

Як прати постільну білизну?

Фахівці рекомендують прати постіль при високих температурах. Чим вище, тим більша ймовірність, що ви знищите всі бактерії та алергени. Однак не забувайте вивчати інструкцію на етикетках. Є багато делікатних тканин, які вимагають певного температурного режиму. Якщо у вас такі, для підтримки чистоти і гігієни їх також доведеться міняти частіше. Враховуйте, що більшість патогенів не переносять температуру вже у +60 градусів. Сортуйте приналежності за типом тканин і забарвленням. Обов'язково використовуйте кондиціонер, він додасть матеріалу додаткову м'якість та аромат.

Сушити білизну краще на свіжому повітрі. І сонце, і мороз прекрасно впораються зі знищенням шкідливих мікроорганізмів. Якщо такої можливості немає, забезпечте для цього сухе приміщення, що провітрюється.

Прасування, яке ігнорують багато сучасних господині, також здатне додатково дезінфікувати ваші приналежності. Тому не виключайте цю процедуру з процесу догляду за білизною, принаймні дитячою.

Не забувайте про подушки, ковдри, матраци

Багато хто вважає, що для підтримки здорового і чистого стану ліжка достатньо прати тільки постіль. Але насправді регулярного чищення потребують також подушки, ковдри, наматрацники. У них також накопичується пил, піт, частинки клітин шкіри. До того ж, прання цих речей допомагає збити наповнення і продовжити термін служби. Проводити його краще раз в 2-3 місяці, але не рідше ніж раз на півроку. При зміні наматрасника не зайвим буде освіжити і сам матрац. Пройдіться по ньому пилососом або вологою ганчіркою. Якщо у вас двосторонній ортопедичний виріб, переверніть на інший бік. Дуже добре провітрювати матрац раз на півроку на свіжому повітрі, особливо морозному.

Як зробити так, щоб постільна білизна довше залишалася чистою?

Якщо у вас немає бажання або можливості дотримуватися занадто частого графіка зміни білизни або просто хочеться, щоб весь запланований тиждень ліжко залишалося свіжим і приємним:

  • приймайте душ перед сном, ретельно вмивайте обличчя – за день на шкірі накопичується багато бруду, навіть якщо ви провели час вдома;
  • обов'язково застеляйте ліжко одразу після пробудження – кімнатний пил також має здатність осідати на ліжку;
  • спіть у піжамі, яка включає в себе спеціальну шапочку – голова теж має властивість пітніти, та й розкидане ліжком волосся охайності їй не додадає;
  • не їжте і не пийте в ліжку, не пускайте туди домашніх улюбленців.

Підбирайте комплекти постільної білизни відповідно до сезону. Якщо взимку дуже затишно спати під фланелевими або махровими виробами, то для літа краще купити більш легкі приналежності з шовку, сатину, натурального льону. Вони забезпечать комфортний мікроклімат, в якому ви будете менше пітніти, а значить – постіль довше залишатиметься чистою. До того ж тонкі тканини легше перуться і швидше висихають.

Повідомити про помилку
Повідомлення про помилку
Сховати форму