Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий Ортопедичні матраци - Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Дніпро, Стрий
CallBack
Кошик

Як вибрати бамбукову ковдру: переваги, поради покупцям, правила догляду

Поряд із такими класичними наповнювачами, як пух, пір'я, вовна і бавовна, виробники ковдр використовують більш інноваційні матеріали, наприклад, бамбукове волокно.

Чим відрізняється бамбукова ковдра та на які параметри звернути увагу при покупці? Розбираємося разом з експертами інтернет-магазину e-matras.ua.

Особливості та переваги бамбукового волокна

Бамбук вже давно застосовується для виробництва домашнього текстилю, сьогодні його часто використовують в якості наповнювача для ковдр і подушок. Бамбук зустрічається в тропічних і субтропічних регіонах, а росте швидше за всі відомі рослини у світі. Завдяки таким вражаючим швидкостям вирощування бамбук не вимагає використання пестицидів для прискорення росту.

Чому варто звернути увагу на бамбукові ковдри, незважаючи на велику різноманітність аналогів — натуральних і синтетичних, дорогих і доступних за ціною? При виборі ми рекомендуємо врахувати переваги таких виробів:

  • Екологічна чистота і натуральність. Це приємний і дихаючий матеріал, який біологічно розкладається, що важливо для тих, хто піклується про навколишнє середовище.
  • Легкість і м'якість. Бамбук дуже приємний на дотик і повітряний, не викликає неприємних тактильних відчуттів, добре вбирає вологу, а також підтримує нормальну циркуляцію повітря під час сну. Це гігроскопічний матеріал, адже бамбукові волокна всередині порожнисті.
  • Не накопичують статичну електрику. Багатьом не подобається спати під ковдрою, яка електризується. Тут не такий випадок.
  • Гіпоалергенність і антибактеріальність. У товщі наповнювача не розмножуються пилові кліщі та інші мікроорганізми, під такою ковдрою комфортно спиться навіть людям, що страждають на алергічні реакції.
  • Не накопичують неприємні запахи і навіть мають дезодоруючу дію. Такі ковдри ще довгий час зберігають приємний природний аромат.

Виробництво ковдр з бамбука та нюанси вибору

Купуючи такий виріб, зверніть увагу на спосіб обробки сировини:

  • Механічна обробка, в процесі якої отримують первинний бамбуковий фібр. За цією технологією бамбук чистять від залишків листя, витягають серцевину, подрібнюють і поміщають сировину в рідке середовище з ензимами. Далі після розм'якшення її піддають багаторазовому очищенню і вичісуванню з витягуванням ниток. Такий спосіб отримання волокон трудомісткий і витратний, зате в результаті отримують максимально якісний наповнювач. Ковдри з таким наповнювачем маркуються як bamboo linen і коштують дорого.
  • Хімічна обробка, після якої отримують клейкий бамбуковий фібр. Ця технологія нагадує метод отримання віскози. Спочатку сировину подрібнюють, потім обробляють в лужному розчині за технологією мерсеризації волокон. Після цього пропускають через кисле середовище для формування ниток. Далі нитки очищають для нейтралізації розчинів і сушать. За ціною ковдри з таким наповнювачем коштуватимуть дешевше, маркування може бути bamboo rayon або bamboo viscose.

Якщо бамбуковий наповнювач з додаванням синтетики — це погано?

Якщо при покупці ковдри ви помітили, що до натуральних бамбукових волокон додані синтетичні, не поспішайте засмучуватися. Невеликий вміст синтетики підвищує міцність бамбукових волокон, які спочатку дуже легкі, м'які і не пружні.

Хороші варіанти синтетичних волокон, які виробники додають до бамбукового наповнювача:

  • фібра;
  • нановолокно;
  • мікрогель.

Дивіться інформацію на етикетці: вміст бамбука має бути не менше 30%, краще, якщо більше. Часто зустрічаються такі пропорції (перша цифра — відсоток бамбукових волокон): 30/70, 70/30 і 90/10.

Правила догляду за бамбуковим ковдрою

Щоб продовжити термін експлуатації виробу, дотримуйтеся простих рекомендацій:

  • одразу після покупки розрівняйте ковдру і залиште на кілька годин у сухому приміщенні, а ще краще — відкрийте вікна, щоб ковдра наповнилася повітрям, стала м'якою і пухнастою;
  • прати ковдру можна в машинці, використовуючи рідкий засіб і в невеликій кількості; встановлювати делікатний режим на 300-500 обертів і 30 градусів, але без віджиму;
  • сушать в горизонтальному положенні, підклавши під низ кілька простирадл, щоб вбирали вологу;
  • періодично виріб провітрюють на свіжому повітрі.

Загалом усі рекомендації, застосовні до конкретної моделі, завжди вказуються на етикетці або упаковці.

Навіть якщо з вибором такої покупки доведеться повозитися, результатом ви точно залишитеся задоволені. Це м'які, легкі і теплі ковдри, які створюють особливий мікроклімат і сприяють міцному здоровому сну.

Повідомити про помилку
Повідомлення про помилку
Сховати форму